Eetkamerstoel restauratie

  Voor restauratie 

  Detail foto’s 

  Eindresultaat 

Deze eetkamerstoel heb ik gerestaureerd tijdens mijn derde leerjaar op het Hout-en Meubilerings College. (Leerjaar 2017-2018)


De eerste stap die ik heb ondernomen is het onderzoeken van de schade aan de stoel. Hierbij heb ik gekeken naar het probleem en de oorzaak hiervan. 

Verschillende verbindingen waren losgeraakt, dit is veroorzaakt door het uitdrogen van de lijm. De vorige eigenaar heeft dit proberen te ‘verhelpen’ door steun hoekjes onder de verbindingen te plaatsen. Dit heeft onnodige schade in de vorm van gaten aan de stoel gebracht. Ook waren er op verschillende plaatsten stukjes hout afgebroken en houtvezels losgescheurd. 

Na het inventariseren van de schade ben ik begonnen met de stoel te demonteren en schoonmaken. De verbindingen heb ik gecontroleerd op passing, de pennen heb ik op gedikt. Bij de linker voorpoot was een stukje hout afgebroken. Ik heb het ontbrekende stuk vervangen voor een nieuw stuk eikenhout, met gutsen heb ik deze de juiste vorm gegeven. Toen alle gebreken verholpen waren heb ik de verbindingen verlijmd met koud verwerkbare vislijm.

Als laatste stap heb ik de gaten gevuld met stopwas. De aan geheelde stukken hout heb ik geretoucheerd, net als verkleurde plekken die niet bij het geheel paste. De lak afwerking van de stoel was in goede staat, deze heb ik gelaten voor wat het is. Om de uitstraling van de stoel te verbeteren heb ik een waslaag aangebracht.